Till toppen av sidan
Nav

Minnespark Milano

55Den 24:e mars 2002 invigdes strax intill Linate flygplats i Milano en minnespark för de 118 som omkom.

Minnesparken heter Bosco dei Faggi ”Parco per non dimenticarie” och ligger i den större parken Parco Forlanini. Minnesparken är utformad på sätt att 118 bokträd planterats i en cirkel som omsluter parken och med en centralt placerad minnessten. Tanken är också att en skulptur från varje berörd nation skall placeras i parken.

Bilder från minnesparken

Invigningstal av Paolo Pettinarolis

Ordföranden i Comitato 8 ottobre, Paolo Pettinarolis tal på parkinvigningen den 24 mars.

Jag känner mig djupt rörd after predikan/mässan som vi precis har hört. I kommitténs namn hälsar jag er alla varmt välkomna, alla ni som har kommit hit för att tillbringa palmsöndagen tillsammans med oss.

Ingenting kan ändra på den sorg och det sår vi har i våra hjärtan, men efter 6 månader kan vi säga att vi har kommit en bit på väg. Att se er alla här idag ger oss styrka. Ni har inte glömt oss, så som vi aldrig kommer att glömma er. Parken är en plats för att hedra och att komma ihåg våra käraste men vi hoppas också att det blir en plats dit man kommer för att sitta ned en stund och njuta av en fin dag.

Det är därför som jag återigen föreslår till President Fossa att göra en utställning i parken med unga skulptörer, italienska och skandinaviska. Träden symboliserar livet, livet som går vidare trots all smärta. Att livet fortsätter ser vi genom Enrico och Bebedetta, två nyfödda barn till två av offren från olyckan. Det är 62 barn (efter den 8 okt) som hela tiden är i våra tankar.

Tillsammans med SEA och Milano kommun har vi skapat en bra dialog. Jag tror att det är viktigt att vi har en bra dialog mellan oss (familjer); att vi byter tankar och idéer och tar vara på olika initiativ.

Dessa 118 träd planterade i en ring representerar en omfamning (kram) till oss familjemedlemmar. Jag önskar föra vidare denna omfamning till alla er som hjälpt oss att gå vidare, för att få allmänheten att förstå att detta inte ska glömmas. I alla familjers namn är min önskan att framföra denna omfamning och ett stort tack till alla som hjälpt till.